Koçluk, güçlü sorular aracılığıyla bireye ayna tutan, hedeflerine ulaşabilmesi için bireyin potansiyelini ortaya çıkaran,  yeni bakış açıları sayesinde sorun yerine çözüme ve hedefe odaklanmayı sağlayan bir gelişim sürecidir.
Bireysel koçluk, yaşamımızın dengesi bozulduğunda, hedefimizi gerçekleştirebilmek, bir şeyleri netleştirmek, geliştirmek veya istediğimiz gibi gitmeyen süreçleri değiştirmek istediğimizde profesyonel bir destek sunar.
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Koçluğu şöyle tanımlar: “Koçun müşterilerinin kendi kişisel ve profesyonel ​potansiyellerini düşündürücü ve yaratıcı bir süreçte fark etmelerini ve kullanmalarını, bu sayede bulundukları belirsiz ve karmaşık durumlardan çıkmalarını sağlayan ortaklık. Kısacası koç, sizi dinleyen, söylediklerinizle birlikte sizin iç sesinize odaklanmanızı sağlayan, mantığınızı ve duygularınızı ayrı ayrı tanımanıza yardımcı olan, size ne yapacağınız söylemeden, doğru ve güçlü sorular aracılığıyla sizin doğru cevabı bulmanızı ve görüşme sonrası “AHA” anı da denilen anı yaşamanızı sağlayan kişidir.

Bir kurumda veya şirket bünyesinde çalışan herkese ihtiyaçları doğrultusunda hizmet sunan bir süreçtir. Bu süreç, bire bir hizmet şeklinde olabileceği gibi takımlar halinde de gerçekleştirilebilmektedir. Kurumsal koçluk, bireysel veya kurumsal hedeflere ulaşabilmek için öncelikle bireyin değişim ve gelişimine ardından mutluluğuna ve iş tatminine odaklanır. Yapılan çalışmalar çalışan kalitesini, motivasyonunu ve performansını artırmaya yöneliktir. Bu çalışma ile uzlaşmacı yaklaşımın benimsenmesi, iletişimin iyileştirilmesi, stresin kontrolü ve zamanın verimli kullanımı amaçlanmaktadır. Bu çalışmaya katılan bireylerin kendilerini gözlemleme ve tanıma etkinlikleri yapılarak bireylerin farkındalıkları artırılır ve kurum kültürünün pekiştirilmesi sağlanır.

Suzan Yavuz Akademi